Hoflaan

hoffoto3 Volkstuin Hoflaan
Hoflaan, een van de grootste volkstuinen van TilburgDe Koninklijke Volkstuindervereniging Hoflaan is een van de grootste volkstuinen in Tilburg. Het complex waar de vereniging zijn tuinen verhuurt ligt in de wijk het Wandelbos, de ligging is tussen het crematorium en de algemene begraafplaats van Tilburg.hofni_20100514210630_b

De vereniging verhuurt een 220 tuinen met een oppervlakte variërend van 100 tot 300 m2 al dan niet voorzien van een huisje, een kas en een berging. Deze opbouw kan men, mits in goede staat overnemen van de vorige tuinder.

De vereniging bestaat meer dan veertig jaar en ze kent een gekozen bestuur. Er is verder een kantine, een toiletgroep en een winkeltje voor de allereerste tuinbenodigdheden.

Mensen die een tuin willen huren moeten eerst lid worden van de vereniging. Daarna kunnen ze na overleg met het bestuur, een huisje overnemen van een vorige tuinder of een lege tuin huren.

De vereniging verhuurt de tuinen namens de gemeente en hanteert daarbij haar huishoudelijk reglement. Het is een volkstuin en geen stadscamping. Barbecueën en tuinfeesten zijn niet toegestaan.

Verschillende manieren van tuinieren zijn toegestaan. Zo heeft de een kleurige bloementuin, en houdt de ander het vooral bij het kweken van groenten, weer een ander houdt ervan om steeds te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen.

hofni_20100514210834_bEen volkstuin onderhouden is niet zomaar een zaadje in de grond stoppen en wachten tot het bloemetje komt. Het vraagt veel tijd en energie om een tuin bij te houden. Groene vingers krijg je niet zonder smerige handen. Het is nou geen bloed, zweet en tranen, maar zweet wel.

Heb je hier plezier in, dan geniet je van een heerlijk hobby in de buitenlucht, je voelt weer wat seizoenen doen. Je voelt wat het weer met de natuur en dus ook met jou doet. In het voorjaar kun je niet wachten om weer aan de slag te gaan. Vol hoop kijk je, wacht je en verzorg je.

Trots oogst je dan je eerste spinazie, je krop sla, je tomaten, je eigen aardappelen, bonen. Je eigen bloemen in de kleur die je mooi vindt. In september zie je aan de natuur dat het tijd is om de tuin voldaan weer winterklaar te maken. En je weet dat de spullen die het dit jaar niet zo goed gedaan hebben, het in het volgende jaar beter zullen doen.

hofni_20100514210241_bHet is teveel om op te noemen. U moet het gewoon met eigen ogen zien en aan den lijve ervaren hoe rijk dat deze hobby is. Op zaterdagmorgen tussen 9.00 en 10.00 uur is er altijd iemand van het bestuur aanwezig.

hofni_20100514210800_b

 

 

HOFLAAN

 

Home

Contact

Mededelingen

Leden en tuinen

Faciliteiten en regels

Kosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk