Mededelingen

 

 

 

 

 

 

Volkstuin De Vlashof

De kindertuintjes van de Vlashof: “Spelenderwijs integreren!”

We werden in 2009 geïnspireerd door de Amsterdamse kindertuinen, waar 500 kinderen aan meedoen.  Met steun van de gemeente zagen wij een kans voor onze eigen volkstuin “De Vlashof”.  Een kindertuin heeft immers de toekomst!

ni_20100414154500_b

Met OSB De Sleutel konden afspraken gemaakt worden. Met name ook omdat de school om de hoek zat. De docenten vonden het een ideale aanvulling op de lessen biologie, want hoe kan dat beter dan met je handen in de aarde. En zo werd kindertuin “De Vlashof” met drie klassen vorig jaar april geopend. Vijftig kinderen hebben nu ieder een eigen tuintje, op een oppervlak van 400m2. Van april tot oktober zaaien en oogsten de kinderen hun producten, onder het toezicht oog van de vrijwilligers en een leerkracht. Natuurlijk ging het bij ons ook niet zonder slag of stoot. Scepsis van tuinleden, tekort aan vrijwilligers en weinig medewerking van de andere scholen, maar we bleven koppig doorgaan. Het was ook mooi om te zien dat kinderen, die nog geen aardappel van een wortel kunnen onderscheiden en in de tuin komen werken in balletschoenen en een prinsessenjurkjes, uiteindelijk oogsten als volleerde boeren!  De Sleutel heeft een diversiteit aan nationaliteiten. Vooral de kinderen uit de zgn. taalklassen  kenden de woorden van de groente niet, zoals uien, andijvie, wortelen en groene tomaten; de autochtone kinderen brengen hen die woorden bij. Door die ‘groentetaal’ ontstond er spelenderwijs een stuk integratie. Hier is zowel de school, als de gemeente erg blij mee. Naast de bloemen en planten groeide ook het team van vrijwilligers. Van 3 tot 12 enthousiastelingen waaronder groentekenners, bloemenkenners maar ook een imker. Die gaf een voordracht over bijen, raten en honing en de kinderen mochten honing proeven. Dat vonden ze geweldig! En de toekomstplannen? Middels een financiële injectie van de gemeente kwam er een heuse kweekkas. En volgens Heidemij is dit een van de tien mooiste projecten van Nederland. Hoe het ook zij we gaan dit jaar enthousiast verder en hopen dat ook dit jaar de kids weer zo trots als een pauw met hun oogst naar huis gaan.

Heeft U ook interesse in tuinieren?

Informeer dan bij onze leden van de tuincommissie. U kunt bij hen en bij het bestuur op onze tuin terecht iedere zaterdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur. Er zijn nog tuinen te huur.

VLASHOF

 

Home

Contact

Mededelingen

Leden en tuinen

Faciliteiten en regels

Kosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk